SOLENERGI

EXPERTERNA TIPSAR
"SPARA TUSENLAPPAR MED SOLENERGI"

Den senaste anläggningen vi monterade, sparade in nära 15 000 * kr per år till kunden. Helt klart har folk fått upp ögonen för solenergi, då den är bra både för plånboken och miljön, berättar Pär på Elit Elinstallation AB.

Solen är en gratis energikälla, i form av naturligt ljus och värme, som dessutom nns i överöd. Det är möjligt att fånga in en del av den fria energin för att omvandla solljus till elektricitet.

- Detta gör vi genom användande av solcellspaneler.
Vi på Elit Elinstallation har valt att göra en insats för vårt klimat och därför erbjuder vi solcellslösningar till våra kunder. Med solceller gör vi en god klimatinsats men även en fördelaktig ekonomisk investering.

Hur fungerar det då?

- Solcellsanläggningar omvandlar ljus till elektricitet genom att använda ett tunt lager halvledarmaterial, ofta kisel, inneslutet mellan en glasskiva och polymer-resin. Ett solcellssystem består av solcellsmoduler som vanligtvis är 1 x 1,6 m. Av dessa kan man bilda en anläggning som i princip kan bli hur stor som helst.
Image
Från och med augusti 2018 krävs inte längre bygglov för solcellsanläggningar som följer takets riktning.
Image
Anders Marklund & Pär Lindström från Elit Elinstallation
Image

Montering

Det finns flera sätt att montera solceller, fristående anläggning på mark, integrerade paneler som del av ytskikt eller på befintligt tak. Det finns även andra sätt men takmontage är ett bra alternativ.

För optimal prestanda sett över ett år bör taket vara riktat mot söder och ha en lutning mellan 10° och 50° mot horisontalplanet. System som riktas östligt och västligt fungerar också då du får fler produktiva timmar på dygnet. Installation rekommenderas inte på tak vända mot norr. Mängden el som genereras av ett solcellssystem kan också variera beroende på var i Sverige installationen görs.

Från och med augusti 2018 krävs inte längre bygglov för solcellsanläggningar som följer takets riktning (”byggnadens form”). Dock kan det fortfarande finnas lokalt olika regler beträffande bygglov för solcellsanläggningar. Särskilda regler kan också gälla för installationer på platta tak, k-märkta byggnader samt världskulturarv och naturvårdsområden. -Så vi rekommenderar dock att man alltid kontrollerar med byggnadsnämnden i respektive kommun innan installation påbörjas, säger Anders Marklund på Elit Elinstallation.

Gäller ROT-avdraget på installationskostnaderna?

- Ja det gör det, privatpersoner har möjlighet att söka ROT-avdrag på 30% av installationskostnaden av solpaneler och max 50 000 kronor per år. Man kan även söka solcellsbidrag på 20 % av totalkostnaden från Energimyndigheten.

Privatpersoner kan även erhålla en skatterabatt på 60 öre per såld kWh.

Vad betyder kWp och kWh?

Solceller mäts i kilowattpeaks (kWp). Den totala mängden el systemet genererar på ett år mäts i kilowattimmar (kWh). Påverkar gör systemets riktning, skuggning och hur solig platsen är, liksom på hur stort systemet är (i kWp).

En normal anläggning för villa ligger mellan 7-12kWp. Varje kWp bör generera mellan 800 till 1100 kWh om det inte skuggas och är riktat mot söder med en lutning på 10–50°.
Image

* Räkneexempel:

Exempel 15kWp anläggning tillverkar 14000kWh/år. Det i sin tur leder till ca 7000kWh såld energi och 7000kWh egenanvänd energi. Såld el kan man få man 50öre/kWh i ersättning från elbolaget och 60öre i skattereduktion vilket motsvarar ca 7700kr. Egenanvänd el sparar man 1kr per använd kWh. vilket motsvarar 7000kr.

ELIT ELINSTALLATION

Hägglundsgatan 4
931 40 Skellefteå

0910-21 50 01

info@elit-el.se

SKELLEFTEÅ

Anders Marklund
0910-21 50 02
070-363 67 42
anders@elit-el.se

Pär Lindström
0910-21 50 03
070-363 67 47
par@elit-el.se

ARVIDSJAUR

Joakim Pettersson
0960-28 12 21
073-050 06 12
joakim@elit-el.se
Image